Allergi hos hund og kat

Hvad er allergi?

Allergi er når dyrets immunforsvar reagerer på et ellers ufarligt stof (allergenet) og danner antisoffer (IgE- antistoffer) mod det, som så binder sig til allergenet og starter en række biokemiske reaktioner.

Allergener fører til allergiske reaktioner ved kontakt med huden, indånding eller optagelse fra mave-tarmkanalen.


Symptomer på allergi:

  • Kløe, slikken, gnaven
  • Udslet
  • Sår, hotspot
  • Øregangsinfektion
  • Poteinfektioner
  • Furunkler
  • Diarre, on and off
  • Opkast, on and off
  • Rødme i huden
  • Fortykkelse af huden
  • Hårtab omkring øjnene (såkaldte briller)
  • Hårtab på kroppen



Allergi er opdelt i 2 typer foderallergi og atopisk dermatitis (indendørs- og udendørsallergi).


Foderallergi:

Foderallergi kan forekomme i alle aldre, som regl vil man mistænke det allerede i løbet af de første par år. 

De allergener dyret reagere på når de har foderallergi kan både være proteiner, bælgfrugter, grøntsager og forskellige kulhydratkilder. Blandt hunde i Danmark ser man oftest allergi mod en eller flere proteiner.

Foderallergiker vil enten vise symptomer året rundt (indholdsstoffer i deres foder) eller pludseligt når de indtager visse fødevarer.


Atopisk dermatitis:

Atopisk dermatitis opdages oftes hos dyr yngre end 3 år.

Allergener hos atopiske patienter kan være mider, pollen (fx. træ- og græspollen) og forskellige insekter.

Nogle vil kun vise symptomer på allergi ved samme tid hvert år fx. forår eller sommer fordi der oftest er større mængde pollen i luften. En del allergiker vil vise symptomer året rundt, da de også reagerer på husstøvmider eller fodermider indendørs hele året.


Allergi undersøgelse og diagnosticering

Diagnosen allergi stilles ud fra en blanding af ejers historie omkring dyrets symptomer, samt en problemorienteret undersøgelse der udføres af dyrlægen. Allergi er ikke en diagnose, hvor man direkte kan tage en test og så er ens hund eller kat allergiker. Ofte starter man som dyrlæge med at se efter nogle af de symptomer dyret viser, frekvenser (mønstre) hvormed symptomerne optræder og det samlet kliniske billede.


Det er vigtigt at udelukke andre årsager til de symptomer, som man ofte forbinder med allergi. Andre årsager kan fx være lopper, ræveskab, GI problemer, bakterie- eller svampeinfektioner.


Dyrlægen vil oftest udtage/analysere nogle prøver fx. svaber af øre, hudtest, hårpluk, skrab, afføringsprøver eller lignende for at udelukke andre årsager til de symptomer dyret udviser.


Det kan derfor godt tage et par besøg hos dyrlægen og noget udelukkelsesarbejde, samt behandling af sekundære infektioner at komme frem til diagnosen allergi. 


Allergi er opdelt i 2 typer foderallergi og atopisk dermatitis (atopi), som beskrevet i første afsnit, når diagnosen allergi er stillet begynder næste del af udredningen/behandlingsudredning. Hvordan får vi allergisymptomerne under kontrol? Er der tale om ren foderallergi? Multi allergiker? Atopi? 


Allergi behandling....symptommanagement

Når man har stillet diagnosen allergi, begynder en systematisk udredning af behandling/symptommanagement. Som ejer er det altafgørende at forstå at allergi er en kronisk sygdom, som man ikke kan helbredes fra. Det er derfor dyrlægens og din opgave at samarbejde om at finde frem til en behandling/management form der sørger for at hunden har færrest mulige symptomer på sin allergi.


Der er 3 trin i symtommanagement/behandling (ikke alle ejere har lyst eller økonomi til at gå igennem dem alle):


Foderallergi (fodertrail): 

Første trin i udredningen er en fodertrail hvor man ser om hunden/katten har foderrelateret allergi. 
Dyret sættes på et specielt udviklet allergifoder, for at sikre det ikke reagere allergisk overfor indholdet i foderet, det normalt får (den kan stadig reagere på miljø allergener).

Allergifoder er speciallavet foder, hvor protein og kulhydrat er brudt ned til de mindst mulige byggesten/molekyler (hydrolysering). Dette forhindrer kroppen i at genkende og reagere allergisk på foderets indhold.

Din hund eller kat skal være strikt på allergidiæten i 8 uger, før man kan vurdere effekten af foderet. Gives der blot en enkelt gang andet end allergifoderet under dette forløb, skal man forvente at det er nødvendigt at starte helt forfra med striks fodring i nye 8 uger.

Efter de 8 uger laver man en provokationstest, hvor man går direkte tilbage på det gamle foder hunden eller katten fik før afprøvningen og ser om der kommer en reaktion indenfor de næste dage eller uger. Hvor dyrets allergisymptomer enten vil komme tilbage eller forøges.
Får dit dyr symptomer kan vi konstatere, at den har foderallergi, dette kan enten være den eneste form for allergi eller i kombination med en miljø allergi.


Hyposensibilisering (immunterapi):

Hyposensibilisering/immunterapi af atopisk dermatitis kan for 60-80% af hunde og katte give en god til meget god reduktion af symptomer og er det tætteste man kan komme indenfor allergi på at gøre sit dyr "rask", da hyposensibilisering ikke har nogen bivirkninger. 

Når man vil i gang med hyposensibilisering tages en blodprøve og måle IgE- antistoffer mod indendørs- og udendørsallergener. Der testet på over 200 allergener og krydsreaktioner mellem allergener. Resultatet viser hvilke allergener som kroppen har høje niveauer af IgE- antistoffer mod. Ud fra resultatet kan man lave en målrettet hyposensibilisering (skræddersyet til det enkelte dyr), der har til formål at behandle hunden eller katten med mindre dosis af de allergener som dyret er allergisk for og derved mindske immunforsvarets overreaktion, når det møder allergenet.


Medicinering: 

Det er som oftest nødvendigt i løbet af et udredningsforløb og nogen gange under symptommanagement at bruge symptomdæmpende medicin. 

Der er flere forskellige muligheder for medicinering, som du i samarbejde med dyrlægen vil planlægge i de enkelte tilfælde. Ingen hunde/katte er ens og behandling og dyrets tolerance overfor de forskellige typer kan være meget forskellig.

Nogen dyr vil ikke på trods af fodertrail, hyposensibilisering og management tiltag kunne holdes tilstrækkeligt symptomfri til at sikre en god livskvalitet og vil blive nød til at være på en eller anden form for medicn resten af sit liv. Her er det vigtigt at holde for øje at de tiltag man udfører som ejer fx. i form af foder, vask eller lignende er med til at sikre vi giver mindst muligt medicin og derved får færrest mulige bivirkninger.


Udredning af allergi hos hund og kat på klinikken ved Ringsted

Jeg tilbyder systematisk og grundig udredning af allergipatienter i min dyreklinik ved Ringsted. Dyr og ejer får god introduktion til allergi og behandlingsforløbet. Der ligges meget vægt på hvad ejer selv kan gøre for at mindske symptomerne og holde allergien under kontrol. Mit mål er altid at dyret er så godt styret at ejer ikke skal til dyrlægen hele tiden. For hunde og katte, der har svært ved at rejse eller for ejere, der foretrækker konsultatoioner i deres eget hjem, tilbyder jeg også udekørende dyrelægeundersøgelser til det meste af Midtsjælland. 

Bestil tid til en konsultation for opstart af et allergiudredning forløb 

Bestil tid nu for et grundigt undersøgelse og seriøs snak om din hund eller kats symptomer på kontakt@vettildig.dk eller på telefon 42 60 38 13.