Vaccination af hund og kat

Hvor tit skal min hund vaccineres?

Hos Vet til dig følger jeg de anbefalinger, der er baseret på WSAVAs guidelines for vaccination under danske forhold.


  • Hvalpe vaccineres første gang når de er 6-8 uger med kernevaccinen DHP og evt. tilvalgsvaccine Leptospirose, dette sker gerne hos opdrætter i forbindelse med den lovpligtige chipning
  • Anden vaccine gives til hvalpen omkring 12 ugers alderen
  • Tredje vaccine gives til hvalpen efter 16 ugers alderen
  • Sidste booster af kernevaccinen hos hvalpe/unghund gives efter 6 måndersalderen
  • Herefter vil kernevaccinen DHP blive givet hver 3. år, det samme gælder tilvalgsvaccinen Rabies
  • Tilvalgsvaccinerne Leptospirose og Kennelhoste skal gives hvert år
  • Rabies vaccinen gives efter 12 ugers alderen i forbindelse med udstedelse af et kæledyrspas, hvis I skal rejse med jeres hund (husk passet træder først i kraft 21 dage efter rabiesvaccinen gives)


Kernevaccinen ved 6-8 ugers alderen gives, da hvalpene på dette tidspunkt ikke længere er sikret de beskyttende antistoffer de fik med fra tæven efter fødslen.
Hvalpens immunforsvar er i stor udvikling frem til 6 måneders alderen. Vaccinerne gentages flere gange det første halve år, for at sikre størst chance for at hvalpen er beskyttet i hele perioden. Det er ikke muligt at vide på forhånd hvornår en hvalps immunforsvar er klar til at danne langvarig beskyttelse indenfor de første 6 måneder, derfor gives der en booster efter hvalpen er 6 måneder. 


Hvilke vacciner skal min hund have?

Kernevacciner:

Kernevaccinen beskytter mod de 3 sygdomme din hund altid bør være beskyttet mod: Hundesyge, Leverbetændelse og Pavovirus (DHP). Disse kan smitte alle hunde og giver anledning til alvorlig sygdom eller død.


Tilvalgsvacciner:

Disse vacciner er noget som mere afspejler dit hunds behov. Her hjælper jeg dig med, hvilke andre smitsomme sygdomme, der er relevante for netop din hund at være beskyttet mod.


Rabies er relevant for hunde der skal rejse, da det er et krav at din hund har rabiesvaccination og kæledyrspas for at rejse ud af landet. Rabies og kæledyrspas kan først gives og udstedes når hvalpen er over 12 uger, herefter går der 21 dage før rabies har dannet antistoffer nok i hunden og du må rejse ud af landet.


Leptospirose (L4) er en bakteriesygdom, der overføres via mus og rotte urin. Den kan smitte via skader i poter, huden eller via slimhinde. Sygdommen er meget alvorlig og kan også smitte til mennesker. Jeg anbefaler derfor som oftest at vi vaccinerer vores hunde årligt mod denne sygdom.


Kennelhoste (BbPi) er en bakterie Bordetella bronchiseptica og virus Parainfluenzavirus, der giver luftvejsinfektion. Hunden bliver sjældent særlig syge af kennelhoste. Vaccinen anbefales til hunde, der skal passes i kennel, udstillingshunde, jagthunde og hunde der konkurrerer eller har åndedræts udfordringer i forbindelse med anden sygdom eller anatomi.


Hvor tit skal min kat vaccineres?

Hos katte er anbefalingen for vaccination mere afhængig af om katten er udekat eller indekat. 


Anbefalinger for kernevacciner for kat

  • Første vaccination sker når killingen er mellem 8-16 uger
  • Revaccination hver 4. uge indtil killingen er over 16 uger 
  • Ungkatvaccination når katten er over 6 mdr.
  • Revaccination af voksne katte med kernevaccinerne RCP bør ikke overstige 3 år


Katte der er udekatte, skal i pension eller hvor der er mange katte i husstanden skal vaccineres hvert år for at opretholde en tilstrækkelig immunitet.


Strikt indekatte uden mulighed for kontakt til andre katte kan nøjes med en vaccine hver 3. år. 



Hvilke vacciner skal min kat have?

Kernevacciner:

For katte omfatter kernevaccinen de 3 sygdomme Kattesyge, Felin herpesvirus og Felin calicivirus. Hvor kattesyge udgør en stor risiko ved smitte til specielt yngre katte. 


Tilvalgsvacciner:


Disse vacciner er mere noget, der afspejler det område katten færdes i og hvor vidt der er tale om en ude eller indekat. Her hjælper jeg med at rådgive, hvad der er relevant for netop din kat.


Rabies er relevant for katte, der skal med ud at rejse, da det er et krav at din kat har rabiesvaccination og kæledyrspas for at rejse ud af landet. Rabies og kæledyrspas kan først gives og udstedes når killingen er over 12 uger, herefter går der 21 dage før rabies har dannet antistoffer nok i katten og du kan rejse ud af landet.


Felin leukæmivirus (FeLV) er en meget alvorlig infektion, der medfører nedsat immunforsvar, anæmi og lymfekræft, katte med smitten vil dø eller blive aflivet. Katte der færdes ude blandt andre katte er i stor risiko for at få sygdommen, der smitter via spyt, næseflåd, fæces og mælk og bør vaccineres årligt mod FeLV.


Chlamydia (Ch) ses ofte hvor mange katte er samlet fx. gårde, opdræt og lignende, det er ofte yngre katte der får sygdommen, der giver øjenbetændelse, feber, kvalme og vægttab. Vaccinen henvender sig til katte i større opdræt, som har haft Chlamydia og katte der skal omgås mange andre katte på udstilling, kennel eller i katteorganisationer.


Hvad koster en vaccination?

En vaccination hos både hund og kat forudsætter at dit dyr er sundt og rask inden vaccinen gives, da dit dyr ellers risikere at blive dårlig af vaccinen.

Der laves derfor først en sundhedsundersøgelse, hvor dyret tjekkes igennem.


Sundhedsundersøgelse: 495 kr, uden vacciner.


Hundevacciner*:

Nobivac DHP: 93 kr

Nobivac L4: 45 kr

Nobivac BbPi: 118 kr

Nobivac Rabies: 84 kr


Kattevacciner*: 

Purevax RCP: 101 kr

Purevac RCP FeLV: 156 kr

Purevax RCP Ch FeLV: 160 kr


* Vaccinepriserne sættes af medcinalindustrien der producerer vaccinerne og bliver reguleret igennem året og er derfor kun vejledende.



Bestil tid nu for et grundigt sundhedsundersøgelse og vaccination til din hund eller kat i dag på kontakt@vettildig.dk eller på telefon 42 60 38 13.