Kastration hund

Hvilke muligheder er der for kastration?

Kemisk kastration:

En kemisk kastration forgår medicinsk ved at man indlægger et lille implantat ind under huden på hunden i nakken. Kanylen der bruges til at ligge implantat ind med er ret stor og de fleste hunde synes det gør ondt lige når der stikkes.

Det medicinske implantet sænker produktionen af testosteron og derved dannelsen af sædceller og virkningen sker efter 4-6 uger. Hos enkelte hanhunde kan man se en øget hanhundadfærd efter ca.2 uger, fordi kroppen reagere ved at frigive det der er tilbage af testosteron i en bølge, som så kan give en forøget hanhundeadfærd. Efter de 4 uger vil niveauet af testosteron være nede og ligge stabilt nede i 6-12 mdr. (alt efter hvilket implantat der er lagt ind).

Effekten af implantate vil langsomt løbe ud og vil igen producere testosteron og få sin hanhunde adfærd tilbage. Er man glad for virkningen anbefaler jeg at mman får sin hund kastreret kirurgisk.

En kemisk kastreret hanhund kan potentielt gøre en hunhund drægtig op til 10 uger efter indgivelse af implantatet.


Kirurgisk kastration:

Er man helt sikker på man gerne vil have sin hanhund kastreret, kan man få lavet en kirurgisk kastration, hvor testiklerne fjernes. Hunden kan herefter ikke producerer testosteron eller sædceller. Det er vigtigt at man er helt sikker på det er det man vil inden den udføres, da det er permenent.

En hanhund kan potentielt stadig gøre en hunhund drægtig op til 10 uger efter en kirurgisk kastration.

Hvilke fordele og ulemper er der ved kastration af hund?

Fordele ved kastration:

  • Mindsker aggressivitet mod andre hanhunde
  • Mindsker stress i forbindelse med tæver i løbetid
  • Uhensigtsmæssig urinmarkering aftager for det meste
  • Mindsker sansynlighed for prostatarelateret problemer senere i hundens liv
  • Kan ikke gøre tæver drægtige
  • Mindsker risikoen for visse typer kræft
  • Mindsker risikoen for brok ved analområdet


Ulemper ved kastration:

  • Øget risiko for overvægt og derved diabetis og ledproblemer
  • Pelsforandringer
  • Øget risiko for angstadfærd og angstaggression
  • Vækstforstyrrelser i knogler (kun ved hunde der kastreres inden de er fuldt udvokset)
  • Øget risiko for visse typer kræft


Kastration kan aldrig erstatte adfærdstræning, det er derfor vigtigt at skælne mellem driftstyret adfærd og tillært adfærd. Kontakt mig og vi får en snak om hvorvidt kastration er noget for din hund. 

Jeg anbefaler aldrig en kirurgisk kastration af en hund før den er udvokset dvs. 8 mdr. for mindre hunde og 12 mdr. for store hunde. 

Har din hund meget stærke adfærdsmæssige problemer allerede tidligt, anbefaler jeg, vi tager en snak om en kemisk kastration kombineret med adfærdstræning. 


Kastration af hund til gode priser

Jeg tilbyder på klinikken i Allindemagle ved Ringsted kastration af hanhunde til fair priser


Jeg tilbyder kastrationspakker efter vægt. Dette er gjort for at det skal være mere gennemskueligt for kunden, at se hvad der er inkluderet i prisen. Det eneste der ikke er inkluderet i pakkerne er den smertestillende, der skal gives som hjemmebehandling efterfølgende, den skal hentes på en recept på apoteket og koster 50-170 kr, afhængig af størrelse på hunden.


Kastration hund under 10 kg (inkl. bedøvelse, monitorering og ilt, krave, smertestillende under operationen og recept på smertestillende) til 2500 kr


Kastration hund 10-25 kg (inkl. bedøvelse, monitorering og ilt, krave, smertestillende under operationen og recept på smertestillende) til 2800 kr


Kastration hund 25-40 kg (inkl. bedøvelse, monitorering og ilt, krave, smertestillende under operationen og recept på smertestillende) til 3100 kr

Hvordan foregår en hunde kastration?

Her på klinikken kan du selv bestemme om du vil aflevere hunden eller være med til præbedøvelsen og derefter gå når hunden er faldet i søvn. Hunden skal være fastet 8 timer, det vil sige den må ikke få mad, men gerne vand intil 1 time før den skal bedøves. 


Kastrationen af hanhunde sker under fuld bedøvelse og der gives smertestillende injektion inden indgrebet startes for at sikre fuld smertedækning når hunden vågner igen. Hunden får en præbedøvelse og når den er blevet træt får den lagt venflon og får noget bedøvende, der også har smertestillende effekt her og nu. Når hunden sover, klippes, vaskes og desinficeres området lige over pungen og området omkring. Testiklerne skubbes op og der laves et snit midt mellem dem, herfra hentes først den ene tesikel ud, sædlederen og blodkar ombindes og testiklen fjernes, proceduren gentaes i den anden side. Der sys i dybden hvor testiklen har adgang til bugen og herefter lukkes underhud i begge sider og huden sys med indvendige sting for at hunden skal føle så lidt irritation som muligt. Operationssåret heler indenfor 10-14 dage og det er vigtigt at hunden ikke slikker i det eller hopper/løber meget rundt så stingene trækkes fra hinanden. 


Bestil tid til kastration eller en snak om dine muligheder

Ring for en samtale om hvorvidt kastration er relevant for din hund elelr bestil tid til en kirurigsk eller kemisk kastration på kontakt@vettildig.dk eller på telefon 42 60 38 13.